duminică, 11 octombrie 2015

Executorul judecatoresc Spiridonescu, „calaul” din slujba CNADNR

Executorii judecatoresti fac milioane de euro din afacerea „Rovinieta”
 La cat sunt de furati din toate partile, romanii aproape ca s-au invatat sa inghita toate mizeriile cu acoperire legala la care sunt supusi si sa plateasca „taxele de smecherie” pe care le percep unele firme de apartament care s-au trezit in atotputernica pozitie de reprezentanti ai unor institutii ale statului roman.


Dar parca nicaieri situatia nu este mai strigatoare la cer ca in cazul birourilor de executori judecatoresti, care incaseaza sume fabuloase fara sa faca absolut nimic. Si asta pentru ca onor conducerea CNADNR le-a pus mana in cap unor astfel de BEJ-uri, alese pe spranceana, carora le-a incredintat misiunea de a recupera datoriile de la creditorii care ar fi fost prinsi ca se deplaseaza pe drumurile patriei fara rovinietele in vigoare. De aici s-a ajuns insa la abuzuri grosolane, in care respectivii executori nu doar ca incaseaza sume de peste trei ori mai mari decat valoarea debitului, dar mai si blocheaza dupa bunul plac si cat vor conturile firmelor „vanate”. Iar cel mai bun exemplu in acest sens este cel al „fantomaticului” BEJ Spiridonescu Ileana Cornelia.
Se strange latul
Untitled 1 Executorul judecatoresc Spiridonescu, „calaul” din slujba CNADNR
Pe zi ce trece, noi plangeri se depun impotriva actiunilor de executare silita carora le cad victime, de-a valma, simpli contribuabili sau importante societati comerciale. Iar pentru a intelege dimensiunile acestui adevarat fenomen, sa amintim ca, doar la nivelul anului trecut, CNADNR a emis aproximativ 450.000 de procese verbale de amenda pentru a fi puse in executare. Dintre care 50.000 de astfel de controversate dosare doar la nivelul Capitalei. Cert este ca, in urma abuzurilor reclamate pe banda rulanta, au fost deschise mai multe anchete, atat in ceea ce priveste „resorturile” care i-au impins pe sefii CNDANR sa atribuie aceste banoase contracte, dar mai ales vizand Birourile Executorii judecatoresti implicate in aceste combinatii.
Jecmaneala pe fata
BEJ Spiridonescu este unul dintre „calaii” preferati de catre CNADNR pentru a-si bate joc de victimele care le-au cazut in gheare celor care scot bani fumosi din afacerea „Rovinieta”. Iar cazul unei societati comerciale care a fost supusa acestor abuzuri este mai mult decat relevant. Este vorba de un dosar in care titlul executoriu era reprezentat de un proces verbal de contraventie emis de creditoarea CNADNR pentru modesta suma de 125,76 lei, reprezentand amenda pentru lipsa rovinietei. Cum insa acest proces verbal nu le-a fost comunicat, cei de la firma nu au avut cum sa o plateasca. In schimb, in cadrul unui dosar de executare silita, s-au trezit ca BEJ Spiridonescu Ileana Cornelia a procedat atat la emiterea unei somatii de plata, cat si la proprirea conturilor societatii detinute la mai multe unitati bancare. Mai mult, nici somatia de plata si nici instiintarea debitorului despre masurile popririi nu au fost comunicate conform procedurii de executare silita. Astfel ca, pe sestache, din conturile firmei a fost retinuta suma totala de 2.311,7 lei, acest lucru insemnand virarea de cinci ori a sumei de 462,34 lei, reprezentand 125,76 debit si 336,5 lei cheltuieli de executare. Iar toata aceasta suma a fost incasata de BEJ Spiridonescu pornind de la o amenda de doar 125,76 lei!
Nicio sansa de contestatie
Si aceasta veritabila „saga” continua, pentru ca, afland de poprire la unul dintre tertii popriti la care aveau deschise conturile, reprezentantii firmei au incercat sa ia legatura cu acest birou de executori judecatoresti. Avocatii au identificat cu greu locatia exacta a sediului afisat pe internet, s-au deplasat acolo, insa biroul era inchis si nu se gasea nimeni care sa dea vreo informatie. Mai mult, nici macar telefonic nu au putut contacta pe cineva pentru a cere relatii despre dosarul de executare, intrucat la numerele de telefon afisate nu raspunde nimeni!
Protectie la Ministerul Justitiei?
Din informatiile intrate in posesia noastra reiese ca aceasta situatie nu este una singulara, numai ca in lumea justitiei se zvoneste ca BEJ Spiridonescu s-ar bucura de o oarecare protectie tocmai la institutia care ar trebui sa verifice toate aceste plangeri. Lucru intarit si de faptul ca este singurul birou de executori judecatoresti care nu a fost supus verificarilor inspectorilor Ministerului Justitiei in cadrul controlului de fond efectuat in cursul anului 2014 de catre Camera Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Mai mult, se vorbeste si de relatia privilegiata pe care Spiridonescu Ileana Cornelia ar avea-o cu Lucian Paun de la Directia de Control, cunoscut atat pentru denuntul facut impotriva Alinei Bica, dar mai ales pentru ca si-a reclamat sefa, Monica Serbanescu, cum ca l-ar hartui sexual. In plus, sa mentionam ca suspiciuni de ilegalitate planeaza si asupra faptului ca BEJ Spiridonescu Ileana Cornelia face parte dintr-o Divizie de Reorganizare Judiciara, ONG Moraru si Asociatii. Cu siguranta, anchetele declansate vor scoate in cele din urma adevarul la iveala si aceste practici abuzive vor inceta. Insa ramane intrebarea cine plateste daunele extrem de serioase ale firmelor care s-au trezit cu toate conturile blocate pentru amenzi de cate un milion de lei vechi, cat nu mai costa nici o banala masa la restaurant?

Un comentariu:

  1. M-am trezit si eu cu o poprire in contul meu de la BCR facuta de acest executor judecatoresc Spiridonescu. Bineinteles ca nu am primit nici o avertizare prealabila, nici de la CNADR, nici de la Justitie (banuiesc ca s-a deschis un proces unde eu nu am fost invitat?!...), nici de la executor.
    Deoarece presupun ca macar executorul are datoria de a anunta "victimele" actiunilor sale, as putea sa-l dau in judecata pentru a-mi recupera banii retinuti abuziv?
    Mai sunt si alte victime care citesc acest articol? Intreb pentru ca am putea sa ne aliem mai multi pe aceasta speta. Este vreu jurist care poate sa ne dea sfaturi in acest sens?
    Col. (r) Balog Ioan

    RăspundețiȘtergere